Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Hierbij gaat men ervan uitgaat dat als er klachten zijn – zowel lichamelijke als geestelijke – de levensenergie, ofwel de Chi (spreek uit: tsjie), beter moet stromen in de energiebanen ofwel de meridianen. Op nauwkeurig omschreven punten worden de acupunctuurnaaldjes ingebracht. Deze zijn heel dun en daardoor nauwelijks voelbaar. Door het activeren van de acupunctuurpunten kan het lichaam zichzelf herstellen en weer in balans komen.

Het voordeel van acupunctuur is dat er geen vervelende bijwerkingen zijn en dat er meerdere klachten tegelijk behandeld kunnen worden omdat het uitgaat van het herstel van het hele lichaam. Natuurlijk kan acupunctuur naast reguliere therapie plaatsvinden.

Naast de behandeling met naalden wordt ook moxa gebruikt, dit is een gedroogd kruid. Hiermee worden de acupunctuurpunten ook verwarmd en dus meer gestimuleerd.

De Japanse acupunctuur komt voort uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het verschil met de Chinese acupunctuur is dat de naalden dunner zijn en oppervlakkiger worden ingebracht of zelfs helemaal niet door de huid gaan. Daardoor is de Japanse acupunctuur vrijwel altijd pijnloos, meer ontspannend en daardoor heel effectief. Voor kinderen of mensen die angstig zijn voor de naalden biedt deze vorm van acupunctuur uitkomst.